استفاده از تیرآهن در ساختمان سازی

تیرآهن در ساختمان سازی

تیرآهن یکی از مقاطع فولادی پر کاربرد در صنعت ساختمان سازی است. که باعث افزایش استحکام ساختمان می شود. اگر علاقمند هستید در خصوص کاربرد های تیرآهن در ساختمان سازی اطلاعات بیشتری کسب کنید؛ دعوت می کنیم در ادامه با فولاد نصر آذربایجان همراه باشید.

◾تیرآهن در ساختمان سازی

تیرآهن مقطع فولادی بلند و مستحکمی است که از آن در ساختمان سازی استفاده می شود تا بارهای مختلف را تحمل کند. این تیرها اصولا در قسمت افقی سازه استفاده می شوند و وظیفه اصلی آنها تحمل فشارهای تنشی و خمشی است که به آن ها وارد می شود.

تیرآهن ها در سایز های ۱۲، ۱۴،۱۶،۱۸،۲۰ تولید می شوند که پرکاربرد ترین آنها تیرآهن سایز ۱۴ می باشد. از تیرآهن سایز ۱۴ به عنوان ستون، نعل و تیر در پوشش سقف استفاده می شود.

◾انواع تیرآهن از نظر استاندارد

تیرآهن ها براساس استاندارد به سه صورت تولید می شوند :

۱- تیرآهن استاندارد IPE

این نوع تیرآهن که به آن تیرآهن معمولی نیز گفته می شود شبیه به حرف انگلیسی I بوده وضخامت بال آن نیز ثابت است. این نوع تیرآهن با استاندارد اروپا و ایران در اندازه های بین ۸۰تا ۶۰۰ میلی متر و ارتفاع ۱۰۰ در ۱۰۰ میلی متر تولید می شود.

استفاده از تیرآهن در ساختمان سازی

۲- تیرآهن استاندارد INP

این محصول با استاندارد چین و روسیه تولید می شود. بال های آن نازک هستند و هرچه که به جان نزدیک تر می شود ضخیم تر می شود. به همین دلیل کمی حالت شیب داری دارد.

۳- تیرآهن استاندارد IPB

این نوع تیرآهن دارای بال های پهن بوده و به دلیل شکل ظاهرش به تیر آهن هاش H معروف است.

۴- تیرآهن لانه زنبوری

نوع دیگری از تیرآهن وجود دارد که به دلیل فضاهای تو خالی و لانه زنبوری شکل روی سطح آن به تیرآهن لانه زنبوری معروف است.

◾مزایای تیر آهن

از مهم ترین مزایای تیر آهن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مقاومت و استحکام بالا
  • نصب و اجرای راحت و سریع
  • امکان اتصال چند قطعه به یکدیگر وجود دارد.
  • امکان توسعه اسکلت بعد از اتمام پروژه وجود دارد.
  • در ارتفاعات از این محصول می توان استفاده کرد.
ادامه مطلب  معرفی انواع آلیاژ های استیل و کاربردهای آنها

مزایای استفاده از تیرآهن در ساختمان سازی

◾معایب تیرآهن

تیر آهن با وجود مزایایی که دارد؛ معایبی نیز دارد که در زیر آورده می شود:

  • خوردگی در برابر عوامل خارجی مانند رطوبت
  • کاهش استحکام ساختمان های فلزی با افزایش دما
  • از آنجایی که اتصال آهن آلات به وسیله ی جوش انجام می شود؛ هر گونه خطا در جوشکاری می تواند استحکام ساختمان را به خطر اندازد.

◾کاربرد های تیر آهن در ساختمان سازی

۱- استفاده در اسکلت فولادی

تیر آهن مهم ترین ابزار برای ساختمان های دارای اسکلت فلزی می باشد.

۲- استفاده در کفی ستون

از تیرآهن به عنوان صفحات کفی ستونی و صفحات فولادی با ضخامت های مختلف استفاده می شود. از این کفی ها برای اتصال نبشی به ستون ها از طریق دریل کاری و ایجاد سوراخ و مشعل کاری برای برش و اتصال پیچ استفاده می شود و باعث تحمل بارساختمان می شود.

۳- استفاده به عنوان ستون

از تیرآهن بال پهن یا همان هاش به عنوان ستون در ساختمان های دو یا چند طبقه استفاده می شود. نکته قابل توجه اینکه در ساختمان های بیش از یک طبقه باید تیرآهن به عنوان ستون یکپارچه استفاده شود، به طوری که طول ستون باید در اندازه ای باشد که از سقف طبقه بالا بیرون زده باشد تا ستون طبقه بعدی را به آن متصل کنند.

وظیفه ستون ها منتقل کردن نیروهای عمودی و افقی بار به فونداسیون سازه می باشد. لازم است بدانید ستون های کناری نصف بار مربع ، ستون های گوشه ربع بار مربع و ستون های وسط نیز بار کل مربع را منتقل می کنند.

ادامه مطلب  تفاوت آلومینیوم و استیل چیست؟

۴- استفاده به عنوان شاه تیر یا تیر اصلی

یکی از کاربرد های مهم تیر آهن در ساختمان سازی استفاده به عنوان تیر اصلی می باشد. تیر اصلی به صورت افقی قرار می گیرد. و از ستون به ستون دیگر و معمولاً در بالای ستون‌ها با پلت های اتصال، به یکدیگر متصل می‌شوند.

استفاده از تیرآهن در شاه تیرها

۵- استفاده در تیرک میانی یا تیر فرعی

تیرک میانی یا تیرآهن کوچک از لحاظ ابعاد از شاه تیر ها و ستون ها کوچک ترند. این تیرک ها در بالا و پایین تیرآهن ها قرار میگیرند تا بتوانند فشار و نیروی زیادی را تحمل کنند. تیرک ها باعث انتقال بار به شاه تیر ها و از شاه تیر ها به ستون ها می شوند تا نیرو به صورت عمودی منتقل شود.

۶- استفاده به عنوان خرپا

خرپاها بسیار سنگین‌ هستند و به صورت T انگلیسی ساخته شده اند. از خرپا ها در ساخت سقف سوله ها، انبار ها و… استفاده می شود. بسیار متنوع هستند و با هر سقفی سازگارند.

۷- تیرهای باریک کرومیت

تیرهای کرومیت از تیرک ها باریک تر و کم عرض تر هستند ولی طول آن ها بلندتر است و به نام تیر باریک شناخته می شوند. تیرهای کرومیت یک سطح نشیمن گاه دارد که بر روی تیر اصلی جا می رود و محکم می شود. تیرآهن علاوه بر ساختمان سازی در صنایع مختلف کشتی سازی، اسکه سازی ، ساخت پالایشگاه ها و..‌. کاربرد گسترده ای دارد.

◾قیمت تیرآهن

قیمت تیرآهن به سایز و وزن آن بستگی دارد. همچنین عوامل دیگری مانند قیمت مواد اولیه، قیمت جهانی آهن آلات، قیمت دلار و نوسانات ارز ، میزان عرضه و تقاضا و… نیز بر قیمت این محصول تاثیر گذار است.

ادامه مطلب  ورق سیاه چیست و چه کاربرد هایی دارد؟

گفتنی است قیمت تیرآهن ۱۴ و قیمت تیرآهن ۱۲ از بقیه سایز ها به مراتب بالاتر می باشد.

◾سخن آخر

همان طور که گفتیم تیر آهن یکی از پر مصرف ترین مصالح ساختمانی است که در سایز ها و انواع مختلف تولید و بسته به نوع پروژه به عنوان اسکلت فلزی ، ستون ، خرپا ، شاه تیر ، تیرک ، کفی ستون و…مورد استفاده قرار می گیرد. این مقطع فولادی به دلیل خصوصیات منحصر به فردی که دارد باعث افزایش استحکام بناها و بالا بردن طول عمر آنها می شود.

در این راستا شرکت فولاد نصر آذربایجان به عنوان یکی از بزرگترین تولید کنندگان فولاد تبریز که انواع پروفیل های فولادی شامل انواع تیر آهن، نبشی ، ناودانی و … را تولید میکند، آماده ی ارائه ی خدمات به شما هموطنان عزیز می باشد. برای دریافت مشاوره رایگان و سفارش محصول با بهترین کیفیت می توانید با شماره ۰۴۱۳۴۳۲۹۴۸۱ تماس حاصل فرمایید.

Nasseri
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *