بریکت آهن اسفنجی چیست و چه ویژگی هایی دارد ؟

بریکت آهن اسفنجی چیست؟

یکی از مهم ترین منابع تغذیه واحد های فولاد سازی ؛ بریکت آهن اسفنجی است که نقش مهمی در صنعت فولاد ایفا می کند. اگر شما هم در حوزه آهن آلات فعالیت می کنید و علاقمند هستید در خصوص بریکت ، انواع بریکت  ویژگی ها و کاربرد های آن اطلاعات بیشتری کسب کنید؛ دعوت می کنیم در ادامه با فولاد نصر آذربایجان همراه باشید.

بریکت آهن اسفنجی چیست؟

بریکِت ، خشته یا خوش‌سوز از فشرده سازی و ترکیب گرد و غبار ذغال سنگ یا دیگر موادی مانند آهن اسفنجی، پلیسه و خرده آهن و خاک آهن اسفنجی ساخته می‌شود.

به عبارت دیگر بریکت آهن اسفنجی همان آهن اسفنجی است با این تفاوت که در زمان تولید به صورت فشرده در آمده است. اما دلیل این فشرده سازی چیست؟

آهن اسفنجی با وجود تمام مزایایی که دارد؛ معایبی نیز دارد که با فشرده سازی این معایب رفع می شود. در زیر به چند مورد از این معایب اشاره می کنیم.

  • 1- آهن اسفنجی ساختار متخلخلی دارد و حجم آن زیاد و وزنش کم است. به همین دلیل حمل و نقل آن از نظر اقتصادی به صرفه نیست.
  • 2-آهن اسفنجی به دلیل همین ساختار متخلخلی که دارد؛ قابل اشتعال است.
  • 3- استحکام مکانیکی آهن اسفنجی پایین است و در زمان حمل و ریختن داخل کوره ، خرد شده و به ذرات ریز تبدیل می شود و باعث خارج شدن گرد و غبار از کوره می شود. این گردو غبار راندمان کاری را کاهش و باعث آسیب به سایر تجهیزات می شود.
  • 4- احتمال اکسید شدن آهن اسفنجی بالاست و این اکسید شدن می تواند راندمان فرایند تولید فولاد را کاهش دهد.

به همین دلیل آهن اسفنجی فشرده سازی شده و به بریکت آهن اسفنجی تبدیل می شود.

ویژگی های بریکت آهن اسفنجی

این ویژگی ها که مزایای بریکت آهن اسفنجی نیز به شمار می رود، شامل موارد زیر است:

  • حمل و نقل آن راحت است.
  • این محصول به دلیل فشرده بودن نسبت به آهن اسفنجی حجم کمی را اشغال می کند و انبار داری آن راحت است .
  • ایمنی بالایی دارد و به دلیل سرعت اکسیداسیون پایین ، احتمال آتش گرفتن آن وجود ندارد و می توان مدت زمان زیادی آن را انبار کرد.
  • امکان افزودن کربن و دیگر عناصر آلیاژی به آن وجود دارد.
  • استحکام مکانیکی بالایی دارد و در هنگام خرد شدن سریع در کوره تولید گرد و غبار نمی کند.
  • بریکت آهن اسفنجی را می توان به صورت فله ای از طریق دریا به کشور های دیگر صادر کرد.
ادامه مطلب  خاموت چیست و چه کاربرد هایی دارد؟

تفاوت بریکت و آهن اسفنجی

تفاوت بریکت و آهن اسفنجی چیست؟

همان طور که گفتیم برکیت فشرده شده ی آهن اسفنجی است و با وجود شباهت هایی که با هم دارند، تفاوت هایی نیز دارند که به بررسی آن ها می پردازیم:

1- بریکت ها را به دلیل عدم اشتعال به راحتی می توان ذخیره کرد اما آهن اسفنجی چنین قابلیتی ندارد.

2-بریکت ها را می توان با سایر عناصر آلیاژی مانند کربن ترکیب کرد؛ اما آهن اسفنجی ماده خام بریکت ها است.

3- هزینه راه‌اندازی خط تولید بریکت بالاست و هر تولیدکننده‌ای توان پرداخت آن را ندارد.

4- آهن اسفنجی تخلخل بالایی دارد و حمل و نقل آن به‌صرفه نیست؛ اما بریکت ها تخلخل پایینی دارند.

5- پتانسیل اکسیداسیون آهن اسفنجی بالا است و به همین دلیل راندمان تولید کاهش می‌یابد.

6-آهن اسفنجی استحکام مکانیکی کمی دارد و در حین حمل و نقل یا شارژ شدن متلاشی می‌شود.

انواع بریکت آهن اسفنجی

بریکت ها را بر اساس دمای آهن اسفنجی در زمان ساخت و نوع فرایند به سه دسته ی بریکت گرم و بریکت سرد و بریکت نرم تقسیم می کنند.

1- بریکت گرم (HBI) :

در بریکت سازی گرم از کوره‌های احیای مستقیم استفاده می‌کنند. در این کوره‌ها، دمای آهن اسفنجی تا 650 درجه سانتی‌گراد بالا می‌رود و پس از انجام شدن فرایندهای احیا توسط گاز، آن را وارد دستگاه بریکت سازی می‌کنند. دمای بالای سنگ‌آهن باعث می‌شود که بریکت تولیدشده بسیار فشرده‌تر باشد. همچنین بریکت گرم، شکلی شبیه به مستطیل دارد.

این نوع بریکت جزو پرکاربردترین نوع بریکت آهن اسفنجی است و بیشتر در کارخانه‌های نورد که مجهز به کوره قوس الکتریکی هستند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. این محصول تخلخل کمتری در مقایسه با آهن اسفنجی دارد و ایمن‌ترین نوع بریکت در جهان است.

ادامه مطلب  تسمه فولادی چیست ؟ | انواع و کاربردهای تسمه های فولادی

2- بریکت سرد (CBI) :

در بریکت سازی سرد، مواد ورودی به دستگاه در دمای محیط هستند. همچنین بریکت سرد با استفاده از کوره تونلی ساخته می‌شود و در فرایند تولید آن از زغال‌سنگ استفاده می‌کنند. زغال‌سنگ نقش گاز احیاکننده مونواکسید کربن را بازی می‌کند و آهن اسفنجی پس از احیا توسط این گاز، با آب و چسب مخلوط شده و در دستگاه بریکت زنی تحت‌فشار بالا قرار می‌گیرد تا تبدیل به بریکت شود.

بریکت سرد کروی شکل و تو پر بوده و از نظر ابعاد و شکل با بریکت گرم تفاوت دارد و فشردگی آن کمتر است.  مهم ترین مزیت بریکت آهن اسفنجی به روش سرد این است که می توان برخی از آلیاژها را بر حسب سفارش مشتری به آن اضافه و ویژگی های آهن اسفنجی را بهبود بخشید.

3- بریکت نرم

به ذرات آهن اسفنجی که کمتر از 6 میلیمتر باشند ، نرمه آهن اسفنجی گفته می شود.به عبارتی بریکت نرمه همان غبار یا نرمه‌ای است که هنگام تولید آهن اسفنجی به روش احیای مستقیم ایجاد می‌شود. این غبار، جمع‌آوری‌شده و با روشی مشابه با روش تولید بریکت سرد، تبدیل به بریکت آهن اسفنجی می‌شود. به دلیل وجود ناخالصی زیاد و ترکیب شیمیایی متفاوت، کیفیت بریکت نرمه از سایر انواع بریکت کمتر است، اما با این حال به عنوان ماده اولیه در بسیاری از کارخانه‌های فولادسازی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کاربرد های بریکت آهن اسفنجی

کاربرد های بریکت آهن اسفنجی

از مهم ترین کاربرد های بریکت آهن اسفنجی می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • استفاده در ساخت فولاد و فولاد آلیاژی
  • استفاده در مواد معدنی
  • جایگزین آهن قراضه در کوره‌های القایی و قوس الکتریکی
  • کاهش مصرف کک و افزایش کیفیت بار فلزی در کوره بلند
  • جایگزین قراضه در کنورتور فولادسازی به عنوان عامل خنک کننده

بزرگ ترین تولید کنندگان بریکت در جهان

ایران ، هند و چین اصلی‌ترین تولیدکنندگان آهن اسفنجی در جهان هستند که ماده اولیه تولید بریکت آهن اسفنجی است. بریکت های تولید شده در ایران علاوه بر تامین نیاز داخل به کشور های همسایه مانند عمان و سوریه ارسال می شود و ایران تنها کشوری است که در خاورمیانه تکنولوژی ساخت بریکت گرم را دارد.

قیمت بریکت آهن اسفنجی

عوامل مختلفی در قیمت بریکت آهن اسفنجی تاثیر گذار هستند که از مهم ترین آنها می توان به نوع بریکت، آنالیز شیمیایی بریکت ، برند و کارخانه ی سازنده اشاره کرد. گفتنی است قیمت بریکت آهن اسفنجی به دلیل عملیات فشرده سازی که روی انجام می شود، گران تر از ماده خام آن یعنی آهن اسفنجی است.

ادامه مطلب  شناژ چیست و چه کاربردی دارد؟

سخن آخر

همان طور که اشاره شد بریکت آهن اسفنجی شکل فشرده شده ی آهن اسفنجی است که به منظور افزایش راندمان فولاد سازی ، جلوگیری از اکسید شدن آهن اسفنجی ، راحتی در حمل و نقل و جلوگیری از اشتعال آهن اسفنجی  وارد دستگاه های مخصوص فشرده سازی شده و طی عملیاتی به بریکت آهن اسفنجی تبدیل می شود.

بریکت آهن اسفنجی را بر اساس دمای آهن اسفنجی در حین فشرده سازی به دو دسته ی بریکت گرم و بریکت سرد تقسیم می کنند که در برکت سازی گرم ؛ آهن اسفنجی در دمای بسیار بالا 650 درجه فشرده سازی می شود. اما در بریکت سازی سرد ؛ آهن اسفنجی در دمای محیط فشرده سازی می شود.

امیدواریم با مطالعه ی این مقاله اطلاعات مفیدی را در خصوص بریکت آهن اسفنجی کسب کرده باشید. در صورتی که به انواع تیرآهن ، نبشی ، ناودانی تبریز و دیگر مقاطع فلزی نیاز دارید ما در شرکت فولاد نصر آذربایجان به عنوان یکی از بزرگترین واحد های تولیدی مقاطع فولادی از قبیل انواع تیر آهن ، نبشی  و… آماده ی ارائه خدمات به شما هموطنان عزیز هستیم.

شما مشتریان محترم می توانید جهت مشاوره رایگان و سفارش محصول با شماره 04134329481 تماس حاصل فرمایید. و اقلام مورد نیاز خود را با بهترین کیفیت و مناسب ترین قیمت تهیه فرمایید

Nasseri
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *