پروفیل چیست و انواع آن کدام است ؟

پروفیل چیست

پروفیل ها فلزات مکعب و مستطیل شکل توخالی هستند که به دلیل مواد اولیه کم،  مقاومت و دوام بالا در برابر خوردگی و وزن سبک کاربرد وسیعی در ساختمان سازی و صنعت دارند. اگر علاقمند هستید در خصوص پروفیل، انواع پروفیل و کاربرد های آن اطلاعات بیشتری کسب کنید؛ دعوت می کنیم در ادامه با فولاد نصر آذربایجان همراه باشید.

◾️پروفیل چیست؟

پروفیل ها Profile به تجهیزاتی گفته می‌شود که در ساخت درب و پنجره، لوله یا نمای ساختمان تا صنعت خودرو سازی مورد استفاده قرار می گیرند. پروفیل ها انواع مختلفی دارند و معمولا از جنس فولاد هستند و در ابعاد (۶ و ۱۲ متری) و متریال های گوناگون تولید می شوند.

◾️ویژگی های پروفیل ها

  • مقطع ثابت
  • طول زیاد
  • وزن سبک
  • مقاومت و استحکام بالا در برابر عوامل طبیعی مثل خوردگی
  • مواد اولیه کم

◾️مراحل  تولید پروفیل

۱- تامین مواد اولیه : مواد اولیه ی پروفیل به شکل کلاف از کارخانجات داخلی و یا از کشورهای آسیای میانه مانند برزیل، اروپا و اروپای شرقی تهیه شود.

۲- برش کلاف به شکل نوار : کلاف های خریداری شده در دستگاه‌های برش به نوارهایی با ابعاد مشخص برش خورده و بعد از دسته بندی به قسمت‌های مختلف خطوط تولید انتقال پیدا می‌کنند.

۳- تولید لوله و پروفیل : لوله و پروفیل  به دو روش مستقیم و غیرمستقیم تولید می شود.  انتخاب روش به امکانات ماشینی از نظر طراحی بستگی دارد. معمولاً پروفیل باز به روش مستقیم تولید می‌شود.

پروفیل های لوله ای

◾️انواع پروفیل از نظر سطح مقطع

به طور کلی پروفیل ها به دو دسته ی باز و بسته تقسیم می شوند.

پروفیل باز :

پروفیل باز در ابعاد و ضخامت‌های متنوع تولید و از آن در ساخت تیرآهن، میلگرد، نبشی، ناودانی، هاش ، چهارپهلو و تسمه استفاده می شود.

پروفیل های باز انواع مختلفی دارند که شامل موارد زیر می باشد :

▫️پروفیل شکل Z : یکی از انواع پروفیل های باز پروفیل های Z شکل می باشد که از آنها در ساخت سقف سوله ها، استادیوم ها ورزشی و حتی کشتی سازی استفاده می شود.

▫️پروفیل شکل I : پروفیل های l شکل به دلیل قدرت خمش بالا کاربرد وسیعی در ساختمان سازی دارند. این نوع پروفیل ها در سه نوع تیرآهن IPB، تیرآهن INP و تیرآهن IPE تولید می شود.

ادامه مطلب  پروفیل فرانسوی چیست و چه کاربردهایی دارد ؟

▫️پروفیل شکل T : پروفیل های سپری یا T شکل هم با قاعده و ارتفاع برابر و هم با قاعده و ارتفاع نابرابر تولید می شوند. این نوع پروفیل ها به دلیل شکل و تقارن دو طرفه خمش بالاتری نسبت به نوع L دارد و از آنها در ساخت درب و پنجره، اتصال پل به ستون، استفاده در سقف شیروانی و ساخت خرپا مورد استفاده قرار می گیرند.

▫️پروفیل کلاهی یا HAT : پروفیل های کلاهی به دلیل قابلیت جوش کردن آسان کاربرد وسیعی در ساختمان سازی و ساخت ماشینالات صنعتی دارند.

▫️پروفیل های شکل L یا نبشی : این نوع پروفیل ها در دو حالت با بال های مساوی و نامساوی تولید و کاربرد وسیعی در ساختمان سازی و صنعت دارند.

پروفیل بسته :

از پروفیل های بسته در تولید لوله، قوطی، پروفیل درب و پنجره، پروفیل پی وی سی و پروفیل های کرکره برقی استفاده می شود.

◾️انواع پروفیل از نظر وزن

پروفیل سبک : این نوع پروفیل ها از ورق روغنی سبک و به روش نورد سرد در دو استاندارد DIN2394 و EN10219-2 تولید می شوند. ضخامت این نوع پروفیل کمتر از ۵/۱ میلی‌متر است.

پروفیل  سنگین : در تولید این نوع پروفیل ها از ورق سیاه که وزن سنگینی دارد استفاده می شود.همچنین  ضخامت این نوع پروفیل ها از ۵/۱ میلی‌متر بالا تر است.

انواع پروفیل

◾️انواع پروفیل از نظر کاربرد

پروفیل ساختمانی

از پروفیل های ساختمانی در صنعت ساختمان سازی استفاده می شود. برای مثال درب و پنجره های آلمینیومی جزو  پروفیل‌های ساختمانی هستند.

پروفیل های ساختمانی خود بر اساس روش ساخت به سه دسته ی زیر تقسیم می شوند:

پروفیل نورد گرم : این محصول از شمش فولادی گرم ساخته می‌شود. مانند ساخت قوطی

️پروفیل نورد سرد : از شکل دادن ورق‌های سرد فولادی از طریق خم کردن و پرس شدن ایجاد می‌شود. و از آن ها برای کارهای سبک ساختمانی مانند ناودانی‌ها، تیرهای تکیه گاهی، سقف کاذب و… استفاده می شود.

پروفیل مرکب : این نوع پروفیل ها از ترکیب دو روش  نورد گرم و سرد ساخته می شود.

ادامه مطلب  سنگ آهن چیست و چه کاربرد هایی دارد؟

پروفیل صنعتی

از پروفیل های صنعتی به عنوان قطعات و متعلقات صنعتی  در خودروسازی، نظامی و… استفاده می شود.

◾️انواع پروفیل از نظر مواد تشکیل دهنده

پروفیل آلمینیومی

پروفیل های آلومینیومی در دو نوع ساختمانی و صنعتی تولید می‌شود. از این پروفیل  های آلمینیومی ساختمانی در ساخت در و پنجره و … و از پروفیل آلومینیومی صنعتی به عنوان قطعات مختلف صنعتی مانند کانال‌ های کابلی، سینک‌ های گرمکن، تهویه مطبوع، کابینت و مبلمان استفاده می‌شود.

پروفیل گالوانیزه

برای تولید پروفیل گالوانیزه  یک پوشش محافظ از جنس عنصر روی، بر روی فولاد یا آهن اضافه می ‌شود تا از زنگ زدگی فولاد یا آهن جلوگیری کند.از این نوع پروفیل ها برای مقاوم سازی هرچه بیشتر درب و پنجره‌‌های یو پی وی سی استفاده می شود. پروفیل گالوانیزه مانع از هرز شدن پیچ‌ ها و افتادگی بازشو ای درب و پنجره‌ ها می شود.

همچنین باعث افزایش مقاومت و استحکام پنجره ها در برابر فشارهای جوی باد در طبقات بالا و فشار های وارده در اثر نشست ساختمان در طبقات پایین می شود. ضخامت پروفیل‌های گالوانیزه بین ۱_۲ میلی متر می باشد.

نکته قابل توجه این که هرچه سطح پنجره بزرگ‌تر باشد، فشار وارده به پنجره نیز بیشتر می‌شود و در نتیجه ضخامت پروفیل‌‌های گالوانیزه نیز باید افزایش یابد. به عبارت دیگر پنجره های بزرگتر به پروفیل های گالوانیزه با ضخامت بیشتری نیاز دارند.

پروفیل کامپوزیتی

از پروفیل های کامپوزیتی در صنعت ساختمان سازی و در شرایط رطوبتی که امکان خوردگی بالاست استفاده می شود. این نوع پروفیل ها دچار خوردگی نمی شوند و در برابر لرزش های زمین لرزه بسیار مقاوم اند. همچنین وزن سبک آنها وزن نهایی ساختمان را پایین می آورد.

معایب پروفیل

◾️کاربرد های پروفیل

از مهم ترین کاربرد های پروفیل ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ساخت درب و پنجره های آلمینیومی و آهنی
  • ساخت نرده های فلزی بر روی درب و پنجره ها، کناره پله ها، نرده کشی اطراف دیوار های کارخانجات، نرده کشی پیاده رو ها و خیابان ها و…
  • ساخت ستون و اسکلت فلزی ساختمان‌ها
  • در بخش صنعت استفاده در ساخت شاسی تریلرها و نفت کش‌ها
  •  استفاده در خودرو سازی
  • استفاده در ساخت پایه میز و صندلی
  • پروفیل های Z شکل در ساخت پوشش سقف سوله‌ها ،سالن‌های ورزشی، انبارها و پارکینگ‌های عمومی
  • ساخت کرکره مغازه ها
  • ساخت لوازم ورزشی مانند تیر دروازه و…
  • ساخت لوازم پزشکی مانند تخت، لوازم جراحی و…
ادامه مطلب  نکات مهم در خرید ناودانی

◾️معایب پروفیل

با وجود کاربرد های وسیع و مزایای فراوان انواع پروفیل ها؛ این قطعات برای تولید به دستگاه های پیشرفته ای نیاز دارند. همچنین اتصال پروفیل ها نیز به دستگاه مخصوصی به نام ConXL نیاز دارد که هزینه ی بسیار بالایی داشته و به وفور در کشور وجود ندارد؛ به همین دلیل هزینه‌های اتصالات پروفیل نسبتا زیاد است.

◾️قیمت پروفیل

عوامل زیادی بر قیمت تمام شده انواع پروفیل‌ تأثیر دارند. که مهم ترین آنها عبارت است از :

  • کیفیت برند محصول
  • ابعاد سطح مقطع
  • طول پروفیل
  • ضخامت پروفیل
  • جنس آلیاژ به‌ کار رفته در آن از نظر مقاوم‌ سازی در برابر خوردگی و شرایط جوی
  • نوع فرایند ساخت پروفیل زیرا پروفیل هایی که با نورد گرم تولید می شوند گران تر از پروفیل های ساخته شده با فرایند نورد سرد هستند.
  • نوع بسته بندی
  • همچنین عوامل دیگری مثل میزان عرضه و تقاضا، نوسانات نرخ دلار ،قیمت شمش واوضاع سیاسی داخل و خارج از کشور نیز تاثیر گذار است.

◾️سخن آخر

همان طور که اشاره شد پروفیل ها کاربرد وسیعی در ساختمان سازی و صنعت دارند و در انواع مختلف تولید و بسته به نوع پروژه مورد استفاده قرار می گیرند. در این راستا شرکت فولاد نصر آذربایجان تولید کننده و تامین کننده ی انواع پروفیل و قطعات فولادی به عنوان یکی از مهم ترین و بزرگترین واحد های تولیدی فولاد کشور با بهره گیری از مواد اولیه مرغوب ،خط تولید پیشرفته ی آلمانی _ایتالیایی و نظارت مستقیم مهندسان اروپایی آماده ی ارائه ی خدمات به شما هموطنان عزیز می باشد.

برای دریافت مشاوره رایگان و سفارش محصول با بهترین کیفیت می توانید با شماره ۰۴۱۳۴۳۲۹۴۸۱ تماس حاصل فرمایید.

Nasseri
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *