انواع تیر آهن و کاربردهای آنها

انواع تیرآهن و کاربردهای آنها

تیرآهن ها از مهمترین ابزارهای موجود در ساختمانسازی می باشند که شاکله ی اصلی ساختمان بر اساس آنها طرح ریزی میشود. این پروفیلها دارای کیفیت ها و انواع مختلفی هستند که به نوع طراحی آنها در بخش های مختلفی کاربرد دارند. در این مقاله از وبلاگ فولاد نصر آذربایجان به معرفی انواع تیرآهن ها و کاربردهای آنها در صنایع مختلف پرداخته ایم.

◾️انواع تیر آهن از نظر استاندارد

به طور کلی تیرآهن ها بر اساس استاندارد به کار رفته در آنها به ۴ دسته تقسیم می شوند.

تیرآهن IPE یا معمولی

این نوع تیر آهن که به آن تیرآهن نیم پهن یا سبک نیز گفته می شود توسط تولید کنندگان داخلی بر اساس استاندارد ایران و اروپا با ارتفاع 80 تا 600 میلی‌متر و با ظاهری I شکل تولید می شود. ضخامت بال‌های آن در ابتدا و انتهای آن کاملا یکسان است. و در ساختمان به‌صورت ستون، خرپا، نعل درگاه، تیر در پوشش سقف‌ها و پل‌های لانه‌زنبوری استفاده می‌شود.

قیمت تیرآهن معمولی نسبت به انواع دیگر تیرآهن‌ پایین‌تر بوده و وزن کمتری نیز دارد که درنهایت می‌تواند سبب کاهش هزینه‌های ساخت‌وساز شود. از این نوع تیر آهن در ساخت ساختمان های چند طبقه، بازسازی خانه ها ، ساخت راهرو مترو، آسانسورها، فضای تریلر و کامیون استفاده می شود.

تیرآهن IPB یا هاش

این نوع تیرآهن بال‌پهن به شکل حرف انگلیسی H است و مقاومت بهتری نسبت به مدل‌های IPE و INP داشته و اتصال تیرها به‌راحتی روي آن صورت می‌گیرد. به دلیل اینکه اندازه بال تیرآهن‌ H با ارتفاع آن برابر است، مقطع ساده‌ی آن برای تهیه ستون استفاده می‌شود. از دیگر کاربردهای آن می‌توان به ساخت تیر و خرپا اشاره کرد.

طول تیرآهن های بال پهن یا هاش به 12 متر می رسد و عمدتا برای تحمل بار در صنعت پل‌سازی، برج‌سازی، سدسازی و صنایعی که نیاز به مقاومت بالا دارد، استفاده می‌شود.

لازم به ذکر است تنها چند تولید کننده ی محدود داخلی این نوع تیرآهن را تولید می کنند و بیشتر آن وارداتی است.

تیرآهن INP

این نوع تیرآهن از نظر ظاهری شباهت زیادی به IPE دارد وبه شکل I است و تنها تفاوت آن در ضخامت بال می‌باشد، که در INP ضخامت بال با فاصله گرفتن از جان کاهش می‌یابد. این نوع تیرآهن طبق استاندارد های روسیه و چین تولید می‌شود، همچنین به صورت وارداتی نیز در بازار آهن وجود دارد.

ادامه مطلب  تقویت تیر آهن و روش های انجام آن

تیرآهن CPE یا لانه زنبوری

تیرآهن لانه زنبوری یا CPE یکی از انواع تیرآهن است که در طول جان خود دارای فضاهای توخالی شبیه لانه زنبور است. از این نوع تیرآهن به دلیل شکل ظاهری و مشخصات ویژه ای که دارد تنها در موارد خاص و در پروژه هایی که به مقاومت خمشی بالا و وزن کم نیاز است ؛ استفاده می شود.

اما در بخش‌هایی که به مقاومت برشی بالا نیاز است؛ کاربرد ندارد . همچنین این نوع تیرآهن بدون بادبند در مناطق لرزه‌خیز، توصیه نمی‌شود. از تیرآهن لانه زنبوری در ساخت نمای سازه ،راه‌پله، سقف، پارکینگ و پل‌سازی، استفاده در تیرهای فرعی که دو سر آن‌ها مفصلی باشد، دهانه‌های مهاربندی ‌نشده و طراحی قاب‌های خمشی استفاده می شود.

◾️انواع تیر آهن از نظر وزن

تیرآهن ها بر اساس وزن به ۲ دسته تقسیم می شوند.

  • تیرآهن وزن سبک که با علامت (L) نشان داده می شود.
  • تیرآهن وزن سنگین که با علامت (V) نمایش داده می شود.

◾️کاربرد های تیر آهن چیست؟

کاربرد تیرآهن در ساختمان سازی

بیشترین کاربرد تیر آهن در صنعت ساختمان سازی است. تیرآهن ها وظیفه حمل فشارهای تنشی و خمشی وارد بر ساختمان را برعهده دارند.و از فروپاشی سازه جلوگیری می کند. معمولا در ساختمان های طبقات کم از تیرآهن معمولی و در ساخت برج ها از تیرآهن های بال پهن استفاده می شود.

تیرآهن در ساختمان سازی

از کاربرد های تیرآهن در ساختمان سازی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱- تیرآهن به عنوان ستون در سازه

از تیرآهن‌های H که عرض جان و بال تقریبا برابری دارند به‌عنوان ستون به‌ویژه ستون‌های قطر بالا استفاده می شود. در این صورت امکان داشتن ستون‌های یکپارچه در ساختمان‌هایی با بیش از یک طبقه فراهم می‌شود.

۲- تیرآهن در ساخت کفی ستون

کفی ستون، یکی از مهم‌ترین کاربردهای استفاده از تیرآهن در ساختمان‌سازی است. از مزایای آن می توان به امکان دریل‌کاری و ایجاد سوراخ یا مشعل‌کاری برای اتصال پیچ و برش‌کاری اشاره کرد.. کفی‌ها برای اتصال نبشی به ستون بسیار پر کاربرد هستند و به دلیل قابلیت پیچ‌کاری و جوش می‌توانند مانند بستری عمل کنند که از نبشی و ستون‌ها به خوبی محافظت کنند.

ادامه مطلب  انواع روش های برشکاری ورق فولادی

۳- تیر آهن به عنوان تیر اصلی یا شاه تیر

شاه‌تیر در ساختمان، تیرآهنی است که به ستون‌ها متصل می‌شود و مهم‌ترین وظیفه ی آن نگه داشتن تیرک‌های میانی هر طبقه است.

۴- تیرآهن به عنوان تیرک میانی

به کمک تیرک‌های میانی بارها به شاه‌تیر منتقل می شود. این تیرک‌ها از تیرهای اصلی کوچک‌تر هستند و با قفل شدن به یکدیگر وزن ساختمان را تحمل می‌کنند.

۵- تیرآهن به عنوان خرپا

یکی از کاربردهای تیرآهن استفاده از آن در ساخت خرپا است. برای این منظور تیرها را شبیه به خرپا چیده و از آن‌ها در ساخت سقف سوله‌های صنعتی، انبارها و … استفاده می‌کنند. هرچه اندازه دهانه خرپا بیشتر باشد، باید از تیرآهن‌های بزرگ‌تر استفاده کرد.

کاربرد تیرآهن در پل سازی

معمولا در پل سازی از تیرآهن های H و تیرآهن های لانه زنبوری استفاده می شود. تا در کنار مقاومت بسیار بالایی که دارند وزن کم هم داشته باشند.

استفاده از تیرآهن در پل سازی

کاربرد تیر آهن در ساخت کشتی و اسکله

اسکله ها و کشتی های باربری به پایه های بسیار قوی نیاز دارند به همین دلیل در ساخت آن ها از تیرآهن های هاش استفاده می شود‌.

◾️انواع روش های برش تیر آهن

برش به روش کوپال (روش سرد)

در این روش از یک دستگاه به نام قطع کن سنگین استفاده می شود. این دستگاه که به برش مخصوص نیز مجهز است، تیرآهن ها را به صورت سرد و در امتداد خط قطع می کند.

برش به روش برنول (روش گرم)

در این روش تیر آهن با شعله قوی حاصل از ترکیب استیلن و اکسیژن به همراه لوله برنول، برش داده می شود.

◾️مزایای استفاده از تیرآهن

تیرآهن ها به دلیل مزایای فراوانی که دارند یکی از مصالح مهم در ساختمان سازی هستند که ازمهم ترین مزایای آن می توان به موارد اشاره کرد:

  • افزایش کیفیت ساخت
  • افزایش مقاومت ساختمان در برابر زلزله
  • افزایش طول عمر سازه
  • بالا رفتن سرعت اجرا
  • امکان بازسازی راحتر نسبت به سازه های دیگر
  • مقرون به صرفه
  • اتصال چندین قطعه به یکدیگر را امکان‌پذیر می‌کند.
  • بعد از اتمام سازه امکان توسعه وجود دارد.
  • در ارتفاع‌های زیاد کاربرد فراوانی دارند.
  • به شکل پیش ساخته عرضه می شود.
  • و…
ادامه مطلب  استفاده از تیرآهن در ساختمان سازی

تاثیر وزن تیرآهن در قیمت آن

◾️معایب تیر آهن

تیرآهن در برابر عوامل خارجی مانند باد، باران و رطوبت واکنش نشان داده و دچار خوردگی و فرسایش می شود. همچنین در دمای بالا تر از 500 درجه سانتی گراد مقاومت سازه کاهش یافته و دچار عدم توازن می شود.

◾️محاسبه ی وزن تیرآهن

از رایج‌ترین روش‌های محاسبه وزن تیرآهن، استفاده از جدول وزنی است. این جدول مطابق با استاندارد اشتال تهیه شده و دارای اطلاعات مربوط به مشخصات هندسی این مقطع فولادی است. استفاده از این جدول برای تخمین وزن تیرآهن به اینصورت است که با در اختیار داشتن مشخصات هندسی تیرآهن مانند ضخامت، طول جان و بال، عرض و ارتفاع آن، می‌توان وزن آن را به طور تقریبی محاسبه کرد.

همچنین برخی از تولید کنندگان تیرآهن در داخل کشور هستند که وزن تیرآهن تولیدی آن‌ها با وزن تعریف شده در استاندارد اشتال، کمی متفاوت است. به همین منظور باید از جدول وزن تیرآهن مربوط به همان کارخانه‌ استفاده کرد.

به همین دلیل قبل از خرید قیمت روز آن باید استعلام گردد.

◾️سخن آخر :

کاربرد تیرآهن در بخش ساختمان سازی حساسیت بالایی دارد.به همین دلیل انتخاب نوع مناسب آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

شرکت فولاد نصر آذربایجان تولید کننده انواع تیرآهن، میلگرد، نبشی و ناودانی تبریز به عنوان یکی از مهم ترین و بزرگترین واحد های تولیدی فولاد کشور با بهره گیری از مواد اولیه مرغوب ،خط تولید پیشرفته ی آلمانی _ایتالیایی و نظارت مستقیم مهندسان اروپایی آماده ی ارائه ی خدمات به شما هموطنان عزیز می باشد. جهت آگاهی از قیمت روز تیرآهن می توانید بر روی لینک مقابل کلیک کنید : قیمت روز تیرآهن تبریز

Nasseri
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *