تفاوت نبشی و ناودانی چیست؟

تفاوت و شباهت نبشی و ناودانی

نبشی و ناودانی چه تفاوت ها و چه شباهت هایی دارند ؟

نبشی و ناودانی دو محصول پر کاربرد در ساختمان سازی و صنعت هستند. که به صورت مفرد یا مرکب مورد استفاده قرار می گیرند. این دو پروفیل شباهت های زیادی باهم دارند؛ اما با وجود این شباهت ها از نظر شکل ظاهری و کاربرد تفاوت های اساسی دارند.

در این مقاله از سعی می کنیم اطلاعات جامعی در مورد این دو محصول وتفاوت های آنها خدمتتان ارائه کنیم.

◾️نبشی چیست؟

نبشی‌ها (angle steel) مقاطع فولادی L یا V شکل هستند که از فولاد کربنی یا فولاد کم آلیاژ با مقاومت بالا طی فرایند نورد گرم با زاویه‌ای ۹۰ یا ۴۵ درجه تولید می شوند. که نبشی با زاویه ۹۰ درجه یعنی L شکل متداول تر است.

طول بال های آنها نیز می‌تواند برابر یا نابرابر باشد. اگر بال‌های نبشی با یکدیگر برابر باشند فقط اندازه یک بال در کنار حرف L نوشته می شود. به عنوان مثال L200 اما اگر بال‌ها برابر نباشند، اندازه هر دو بال در کنار L نوشته می شود مانند L200*300

گاهی نیز ابعاد نبشی به‌صورت 4*30*30 میلی‌متر نمایش می‌دهند. این اعداد نشان می‌دهد که طول بال‌های نبشی 30 میلی‌متر و ضخامت بال‌ 4میلی‌متر است. یعنی برای نمایش ابعاد نبشی ابتدا ضخامت و بعد طول بال‌ها نوشته می شود.

نبشی فولادی

◾️انواع نبشی

نبشی ها از لحاظ فرایند تولید به ۲ دسته ی نبشی فابریک و نبشی پرسی تقسیم می شوند. نبشی فابریک از خط تولید به شکل نبشی خارج می شود. اما نبشی پرسی از خم شدن ورق های فولادی ساخته می شود. همچنین از لحاظ طول بال به نبشی های بال مساوی و نبشی های بال نامساوی تقسیم می شوند. نبشی ها از نظر مواد اولیه نیز در انواع مختلف نبشی های فولادی، نبشی آلمینیومی، نبشی گالوانیزه، نبشی پلیمری، نبشی ام دی اف ساخته و مورد استفاده قرار می گیرد.

فولاد نصر آذربایجان از بزرگترین تولید کننده های نبشی می باشد که محصولات تولیدی این مجتمع در بازار بیشتر با نام نبشی تبریز شناخته می شود.

ادامه مطلب  بررسی انواع ناودانی سبک و سنگین

◾️کاربرد های نبشی

معمولا از نبشی های فولادی در موارد زیر استفاده می شود:

  • در نبشی کشی ساختمان
  • متصل نمودن پل به ستون
  • ساخت ستون و خرپا
  • متصل کردن تیرآهن به بیم های باربر
  • ساخت قفسه
  • برج‌های ارتباطی، کابل و برق
  • استفاده در صنعت خودروسازی
  • ساخت فریم تخت، صندلی، نیمکت و نردبان
  • ساخت قاب‌هایی در سیستم تهویه هوا
  • شاسی‌کشی آسانسور
  • استفاده در صنعت کشتی‌سازی

◾️ناودانی چیست؟

ناودانی (Steel C Channels) یک پروفیل است که از نظر شکل هندسی شبیه U یا C انگلیسی است. سطح مقطع ناودانی از یک جان به صورت افقی و دو بال به صورت عمودی تشکیل شده است. ناودانی‌ها مانند نبشی‌ها به ۲ روش پرسی و فابریک تولید می‌شوند . همچنین ناودانی C شکل را ناودانی با استاندارد UPE و ناودانی U شکل را ناودانی با استاندارد UPN می‌نامند.

ناودانی‌ها ازنظر ورق فولادی مورداستفاده نیز به ۲ دسته مشبک و ساده تقسیم می‌شوند.

فولاد نصر آذربایجان ازجمله بزرگترین تولید کننده های ناودانی در ایران می باشد که ناودانی های خود را تحت عنوان ناودانی تبریز را در کیفیت بسیار بالایی به بازار عرضه میکند.

نادوانی های فولادی فولاد نصر آذربایجان

◾️کاربرد های ناودانی

از برخی کاربرد های ناودانی ها ساده می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ساخت دیوار برای انبارها، کارگاه‌ها و دیگر ساختمان‌های فلزی
  • ساخت سقف‌های سبک، به‌عنوان تیرچه
  • ساخت چارچوب در و پنجره
  • ساخت قاب‌های وسایل نقلیه
  • ساخت دیوارها و سقف تریلر
  • ساخت نرده‌ها، خرپاهای پل یا ریل‌های محافظ
  • در ساخت تجهیزات دریایی

از ناودانی های مشبک نیز در ساخت قفسه های فولادی و سازه هایی با سبک فولادی استفاده می شود.

◾️تفاوت نبشی با ناودانی

۱-تفاوت از نظر شکل ظاهری

شکل ظاهر نبشی L شکل است وسطح مقطع آن بصورت دو ضلع عمود برهم قرار گرفته است. در حالی که ناودانی U شکل است.و سطح مقطع آن از یک جان به صورت افقی و دو بال به صورت عمودی تشکیل شده است. گفتنی است با برش ناودانی از خط محوری جان ناودانی می توان دو نبشی تهیه نمود که در مواردی که نیازی به نبشی فابریک نیست می توان از آن استفاده نمود‌

ادامه مطلب  پروفیل چیست و انواع آن کدام است ؟

۲- تفاوت از نظر اجزا

تفاوت در جان

ناودانی دارای یک جان و دو بال است. جان عضو مقاوم در برابر نیروهای کششی است که به آن عضو باربر گفته می شود.و بال ها دو عضو مقاوم در برابر نیروهای خمشی و برشی هستند. در حالی که در نبشی عملا عضوی به نام جان وجود ندارد .امابا طرز قرار گرفتن نبشی در سازه ها می توان یک بال آن را به حساب جان در نظر گرفت.

تفاوت در بال

در نبشی گاهی دوبال با هم مساوی هستند که به آنها نبشی با بال مساوی گفته می شود و گاهی اندازه ی دو بال باهم متفاوت است که به آنها نبشی با بال نامساوی گفته می شود. در حالی که در ناودانی هیچ گاه بال ها از نظر اندازه باهم متفاوت نیستند.

تفاوت و شباهت نبشی و ناودانی

۳- تفاوت از نظر گستردگی جنس

ناودانی هایی که در بازار وجود دارند بیشتر ازنوع فولاد، المینیومی و گالوانیزه هستند. در حالی که نبشی ها تنوع زیادی از نظر جنس دارند و در انواع مختلف نبشی گالوانیزه، نبشی المینیومی، نبشی پلیمری، نبشی ام دی ام ، نبشی پلاستیکی ساخته شده و مورد استفاده قرار می گیرند.

۴- تفاوت از لحاظ استاندارد ساخت

کارخانجات فولاد باید ناودانی و نبشی تولیدی خود را از لحاظ ضخامت، اندازه ی بال ، وزن و.. بر اساس استاندارد های مشخصی تولید کنند.

این استاندارد ها به صورت جهانی در جدول استاندارد پروفیل‌ها به نام اشتال آورده شده است. اگر پروفیل نبشی یا ناودانی طبق آن تولید شوند، از نوع سنگین و اگر طبق این استاندار تولید نشوند؛ سبک نامگذاری می‌شوند.

نبشی ها با استاندارد BS EN 10056 پارت اول و دوم و استاندارد DIN 1022 تولید می شوند ، در حالی که استاندارد مورد استفاده برای تولید ناودانی BS EN 10279 و DIN 1026 نام دارد.

۵- تفاوت از نظر کاربرد

ناودانی ها معمولا در کنار تیر آهن و نبشی با استفاده از جوش یا پیچ و مهره به عنوان عضو باربر، عضو اتصال دهنده، عضو خرپا، عضو سازه ای و یا عضو تقویت کننده به کار می رود. همچنین از ناودانی به عنوان ساپورت لوله های انتقال آب و یا سینی کابل های برق نیز استفاده می شود.

ادامه مطلب  گابیون فولادی چیست و چه انواعی دارد ؟

در حالی که از نبشی ها به عنوان قاب، در گوشه ها جهت اتصال دو عضو، نبشی کشی ساختمان، در ساخت وال پست ها استفاده می شود. همچنین نبشی را به صورت ۲۰-۳۰ سانتی برش داده و در ساختمان سازی به عنوان نبشی لقمه استفاده می کنند.

گفتنی است نبشی و ناودانی کاربردهای مشترکی هم در ساخت ماشین‌آلات صنعتی دارند ؛ اما باتوجه به شکل ظاهری متفاوتی که دارند، استفاده‌شان فرق خواهد کرد.

◾️شباهت های نبشی با ناودانی

در صنعت فولاد ؛ معمولا نام نبشی و ناودانی در کنار هم آورده می شود که نشان از شباهت های این دو قطعه ی فولادی است. در اینجا تعدادی این شباهت های آنها شرح داده می شود.

  1. نبشی و ناودانی هر دو پروفیل ساختمانی هستند. پروفیل یعنی یک قطعه ثابت در اندازه های مشخص
  2. نبشی و ناودانی هردو از نظر فرایند تولید به دو روش فابریک و پرسی ساخته می شوند.
  3. نبشی و ناودانی هردو از نظر کاربرد به دو دسته سبک و سنگین تقسیم می شوند.
  4. تمام کارخانجات فولادی نبشی و ناودانی را باهم تولید می کنند.

◾️سخن پایانی :

از مهم‌ترین عوامل تاثیر گذار بر کیفیت و استحکام پروفیل های ساختمانی می توان به کارخانه ی سازنده آن، نوع مواد اولیه ، درصد عناصر آن و روش تولید اشاره کرد.

شرکت فولاد نصر آذربایجان تولید کننده انواع تیرآهن، میلگرد، نبشی و ناودانی به عنوان یکی از مهم ترین و بزرگترین واحد های تولیدی فولاد کشور با بهره گیری از مواد اولیه مرغوب ،خط تولید پیشرفته ی آلمانی -ایتالیایی و نظارت مستقیم مهندسان اروپایی آماده ی ارائه ی خدمات به شما هموطنان عزیز می باشد.

admin-so
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *